Tähtiokkultaatiomittaus mahdollistaa otsonin ja muiden kaasujen määrien tutkimista sekä karttojen että pystyprofiilien avulla. Tietoa saadaan ilmakehän jokaiselta korkeudelta. Otsoniluotainpalloilla saadaan aivan vastaavia otsonin pystyprofiileja, mutta pallo kertoo otsonin pystyjakauman vain siinä kohdassa maapalloa, josta pallo lähetettiin. GOMOS tekee mittauksia ympäri maapallon. Siis myös paikoista, joista ei otsoniluotainpalloa pystyttäisi lähettämään.
Tähtiokkultaation perustuvan laitteen, kuten GOMOS:in etuna aurinko-okkultaatioon perustuvaan laitteeseen nähden on parempi maantieteellinen kattavuus, koska tähtiä on joka puolella. Saadaan myös parempi vertikaalinen erotuskyky, koska tähti on pistemäinen valonlähde. Haittana tosin on tähden heikosta intensiteetistä johtuva huono signaali-kohina-suhde. Kohina tarkoittaa instumentistä itsestään johtuvaa häiriötä, joka on haitaksi mittaukselle.
Normaalisti mittalaitteet tätytyy virittää ja kalibroida Maan pinnalla hyvin tarkasti. Laukaisun jälkeen kuitenkin usein laitteen mittauskyvyssä tapahtuu heikkenemistä ajan kuluessa, koska avaruuden alhaiset lämpötilat kuluttavat laitetta. GOMOS kalibroi itsensä ennen jokaista mittausta uudelleen, koska sama instrumentti mittaa sekä ilmakehän yläpuolella mitatun vertailu- eli referenssispektrin että ilmakehän läpi tulleen spektrin. Eli ei haittaa, vaikka mittalaite heikentyisikin ajan kuluessa.