TRANSMISSIO JA KAASUJEN TIHEYDET

Harmaa kuvaaja on GOMOS:in mittaustuloksena saadun transmissiofunktion kuvaaja aallonpituusalueella 250-675 nm. Transmissiofunktio siis ilmaisee läpäisevyyden. Jos transmissio on suuri, säteily läpäisee ilmakehän ja GOMOS:in detektori havaitsee paljon säteilyä. Jos transmissio on pieni, ilmakehä on absorboinut suuren osan säteilystä.

Tehtävänäsi on ratkaista ilmakehän kaasupitoisuudet kokeilemalla. Sinulla on tiedossa GOMOS:in mittaustuloksena saatu transmissiofunktio ja nyt sinun tulee päätellä miten paljon ilmakehässä on mitäkin kaasua, kun transmissiokuvaaja on tietynlainen.

Punainen kuvaaja kuvaa transmissiofunktiota, jota saat muunneltua säätelemällä ilmakehän kaasupitoisuuksia. Voit tutkia miten eri kaasujen määrä vaikuttaa läpäisevyyteen. Säädeltävänäsi on kahden eri kaasun, otsonin O3 ja typpidioksidin NO2, määrä.

Tutki mitä aallonpituuksia mikäkin kaasu absorboi hyvin, eli kumman kaasun määrää kasvattamalla transmissio (läpäisevyys) pienenee milläkin aallonpituudella. Mitä aallonpituutta erityisesti otsoni absorboi erityisen hyvin? Mitä erityisen huonosti? Vertaile havaintojasi eri kaasujen absorptiovaikutusalojen kuvaajiin.

Miten UV-säteilyn määrä muuttuu otsonin määrää muutettaessa? (UV-säteilyn aallonpituudet voit tarkastaa kuviosta, muista myös, että 1 nm = 10 Å)

Etsi eri kaasuille ne tiheydet, joilla punainen transmissiokuvaaja vastaa GOMOS:in mittaustuloksena saatua transmissiota.

HUOM! Sovelman kuormittavuutta vähentääksesi älä paina säätimen reunoilla olevia nuolia vaan liikuta hiirellä säätimen merkkikohtaa.


© Ilmatieteen laitos