OTSONIN MÄÄRÄ

Määrän vaihtelut

Luonnonolot ovat vaihdelleet otsonin määrää ilmakehässä. Otsonin määrä riippuu tasapainosta otsonin syntymisen ja tuhoutumisen välillä. Otsonitasapainoa voi ymmärtää ajattelemalla vuotavaa ämpäriä. Niin kauan kuin ämpäriin kaadetaan tasaisesti saman verran vettä kuin siitä vuotaa ulos, veden määrä ämpärissä pysyy samana. Vastaavasti niin kauan kuin otsonia syntyy ilmakehässä yhtä paljon kuin tuhoutuu, otsonin määrä pysyy tasapainossa. (http://www.taerosol.com/ozone.html)

Otsonin määrä vaihtelee sekä luonnosta että ihmisestä johtuvista syistä. Tärkeimpiä luonnollisia otsonin määrään vaikuttavia syitä ovat tulivuorenpurkaukset, jotka päästävät otsonia hajottavia kemikaaleja ja toisaalta auringon valo, jonka vaikutuksesta otsonia syntyy. Ihmisen vaikutus otsonin määrään on merkittävä. Esimerkiksi jääkaapeissa ja aerosolipakkauksissa käytettävät hiilivedyt tuhoavat otsonia tehokkaasti ja toisaalta pakokaasut lisäävät otsonin määrää alailmakehässä.

Otsonin määrän ilmakehässä on todettu riippuvan hyvin paljon leveyspiiristä samoin kuin korkeudesta maanpinnalta. Korkeussuunnassa otsonimaksimi on n. 20-30 km:n kohdalla.

Määrän tutkiminen

Otsonin ja ilmakehän muiden aineiden määrää tarkastellaan yleensä joko karttojen tai profiilien avulla.

Kartasta nähdään tietyn aineen maantieteellinen jakauma. Kartoissa ei nähdä aineen vaihteluja ilmakehän eri korkeuksilla, vaan tarkastellaan pelkkää kokonaismäärää tiettynä ajanhetkenä. Eri värit kertovat aineen määrän.

Viereinen kartta on ensimmäinen julkistettu GOMOS:in mittaustuloksena saatu otsonikartta, joka kuvaa otsonin kokonaismäärää eteläisellä pallonpuoliskolla 24.9.2002.

Profiili taas kertoo tietyn aineen vertikaalijakauman, eli aineen määrän tietyssä maantieteellisessä paikassa eri korkeuksilla. Pystyakselilla on korkeus, vaaka-akselilla aineen määrä. Viereinen kuvassa on nähtävissä erään ajankohdan otsonin pystyjakauma Sodankylässä. Kuvaajasta on helposti havaittavissa otsonikerros eli otsonin suuri määrä n. 20 km:n korkeudessa.

Sodankylän otsoniprofiili



Otsonin määrä otsonikartoissa annetaan yleensä yksikössä Dobson Unit. Otsonin pystyprofiilissa otsonin määrä tietyllä korkeudella annetaan usein otsonin tiheytenä yksikössä 1/cm3 tai osapaineena yksikössä mPa tai yksikössä nanobar (1 mPa = 10 nanobar).



© Ilmatieteen laitos