Ilmatieteen laitos
 Sää ja ilmasto  ·  Ilmanlaatu  ·  Tutkimus  ·  Tuotteet ja palvelut  ·  Uutiset  ·  Organisaatio
Tiedotteet



Työpaikat

Palaute

Yhteystiedot

» På svenska

» In English

Uutiset | Tiedotteet | Avaruudessa liikkumisen mullistava sähköpurje toteutumassa
 
2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000

Avaruudessa liikkumisen mullistava sähköpurje toteutumassa

15.4.2008

Ilmatieteen laitoksella kehitelty sähköinen purje on edennyt nopealla tahdilla keksinnöstä toteutusvaiheeseen. Aurinkotuulta hyväkseen käyttävä keksintö saattaa mullistaa avaruudessa liikkumista ja siellä tehtävää tutkimusta.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhusen kehittämä sähköinen aurinkotuulipurje saattaa mullistaa avaruudessa liikkumisen Maan lähiympäristön ulkopuolella. Sähköpurje on suomalainen keksintö, joka käyttää aurinkotuulta avaruusaluksen työntövoiman lähteenä eikä siten tarvitse lainkaan polttoainetta. Aurinkotuuli on Auringosta lähtevä jatkuva plasmavirtaus, jonka ominaisuuksien muutokset aiheuttavat mm. revontulia ja magneettisia myrskyjä.

Toteutustyö sujunut ongelmitta
Kaksivuotisen historiansa aikana sähköpurje on kehittynyt nopeasti keksinnöstä toteutusvaiheeseen ja se on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta. Laitteen pääosat ovat pitkät metalliset langat sekä aurinkosähköllä toimiva elektronitykki, joka pitää langat positiivisesti varattuina. Aurinkotuuli kohdistaa lankoihin ja alukseen heikon mutta jatkuvan työntövoiman.
Sähköpurjetta ja sen sovelluksia on kehitetty pääasiassa Ilmatieteen laitoksessa, mutta avaruuspurjeen osia kehitetään myös Helsingin yliopistossa, Saksassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Italiassa.
- Millään osa-alueella ei ole toistaiseksi törmätty suuriin ongelmiin, joten myös ensimmäistä testilentoa on jo suunniteltu, tutkija Pekka Janhunen kertoo. Merkittävä välitavoite saavutettiin, kun Helsingin yliopiston Elektroniikan tutkimuslaboratoriossa kehitettiin menetelmä erittäin ohuista metallilangoista koostuvan, avaruuspölyn iskemiä sietävän sähköpurjelangan rakentamiseksi ultraäänihitsauksella. Kyseessä on uusi yleispätevä tapa kahden metallilangan liittämiseksi toisiinsa, jolla saattaa olla käyttöä myös muissa maanpäällisissä sovelluksissa.

Sähköpurjeella myös muita tärkeitä sovelluskohteita
Toteutuessaan sähköpurje voisi mahdollistaa entistä nopeammat ja halvemmat luotainlennot. Se saattaa mahdollistaa myös asteroidien resurssien taloudellisen hyödyntämisen mm. rakettipolttoaineeksi.
- Sähköpurje voisi halventaa kaikkea avaruustoimintaa ja edesauttaa esimerkiksi suurten mikroaaltosiirtoa käyttävien aurinkovoimasatelliittien rakentamista sähköntuotantoa ajatellen kilpailukykyiseen hintaan. Avaruuden jatkuvassa auringonpaisteessa olevilla aurinkovoimasatelliiteilla vältettäisiin energian varastointitarve yön, pilvisen sään ja talven yli, mikä olisi tärkeä etu verrattuna maanpäälliseen aurinkoenergiaan erityisesti täällä kaukana pohjoisessa, toteaa tutkija Pekka Janhunen.

Sähköpurjekeksintö syntyi Ilmatieteen laitoksen aurinkotuulen ja planeettojen vuorovaikutusta koskeneen perustutkimuksen sivutuotteena. Sähköpurjeen suomalaisia rahoittajia ovat Suomen Akatemia, Keksintösäätiö sekä Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän sekä Runar Bäckströmin ja Magnus Ehrnroothin rahastot.

Ensimmäinen kansainvälinen sähköpurjekokous järjestetään Hollannissa Euroopan
avaruusjärjestön ESAn ESTEC-tutkimuskeskuksessa toukokuussa 2008.

Lisätietoja:
Akatemiatutkija Pekka Janhunen, puh.(09) 1929 4635,
pekka.janhunen@fmi.fi

Lue lisää avaruuspurjeesta

19.5.2008 pidettävän ESTEC-kokouksen www-sivu ja ilmoittautumislomake



Sivun alkuun   Takaisin etusivulle


Kuva: Antonin Halas
© Ilmatieteen laitos Muuntolaskuri  Tulosta