Uutta tietoa revontulien syntymekanismista

Revontulet syntyvät kun magnetosfääristä tulevat hiukkaset iskeytyvät ilmakehään. On myös jo kauan pidetty selvänä, että hiukkasia kiihdyttää sähkökenttä samaan tapaan kuin television kuvaputkessa. Tämän sähkökentän muodosta on saatu nyt uutta tarkempaa tietoa, ja sitä kautta päästään toivottavasti paremmin tutkimaan edelleen avoimena olevaa kysymystä: mikä aiheuttaa sähkökentän.

Uudet havainnot viittaavat siihen että yksittäisen revontulikaaren yläpuolella olevan sähkökentän potentiaaliin liittyvät tasa-arvokäyrät ("korkeuskäyrät") eivät jatkukaan syvälle magnetosfääriin, kuten tähän asti on usein ajateltu (vasemmanpuoleinen kuva), vaan sulkeutuvat jo alle neljän Maan säteen etäisyydellä Maan keskipisteestä (oikeanpuoleinen kuva). Kuvat on muuten piirretty oikeaan mittakaavaan, mutta potentiaalirakenteen leveyttä on visualisoinnin helpottamiseksi liioiteltu.

Tärkeimmät havainnot ja niihin liittyvä teoria on julkaistu artikkeleissa How does the U-shaped potential close above the acceleration region? A study using Polar data ja New model for auroral acceleration: O-shaped potential structure cooperating with waves. Työt on tehty suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä ja ne pohjautuvat amerikkalaisten ja ruotsalaisten satelliittien POLAR, FAST ja Freja mittauksiin sekä IL:n magnetometri-, tutka- ja revontulikamera-aineistoon.

Lisätietoja: Pekka Janhunen, puhelin (09) 1929 4635, sähköposti Etunimi.Sukunimi@fmi.fi.