Suomi parantaa avaruustilannetietoisuuttaan osallistumalla EU SST -toimintaan
Avaruustilannetietoisuudella tarkoitetaan pyrkimystä muodostaa mahdollisimman reaaliaikainen kokonaiskuva avaruuden käytön tilanteesta. Tavoitteeseen päästään kehittämällä kyvykkyyksiä avaruudessa sijaitsevien esineiden ja kappaleiden tarkkailuun sekä pyrkimällä seuraamaan ja ennustamaan avaruussään ilmiöitä. Erityisen tärkeätä on pyrkiä ennustamaan Maan lähiavaruuden esineiden ja kappaleiden liikkeistä, avaruussäästä sekä satelliittijärjestelmien toiminnasta mahdollisesti ihmisille, ympäristölle ja omaisuudelle aiheutuvia häiriö- tai vaaratilanteita.
EU:ssa avaruustilannetietoisuus on katsottu tarpeelliseksi kyvykkyydeksi erityisesti avaruustoiminnan ja avaruusinfrastruktuurin ja kansalaisten suojelemiseksi. EU:n avaruusvalvontaa tuottava toiminto on EU:ssa annettu EU SST -avaruusvalvontaorganisaatiolle (EU Space Surveillance & Tracking Consortium). EU SST -sopimusjärjestelyn tarkoituksena on tiivistää eurooppalaista avaruusvalvonnan yhteistyötä. Organisaatio seuraa ja valvoo lähiavaruuden kappaleiden liikettä ja kiertoratoja sekä ennustaa niiden mahdollisia törmäyksiä ja paluuta Maan pinnalle. Suomi liittyi EU SST-sopimusjärjestelyyn marraskuussa 2022 ja siitä lähtien Ilmatieteen laitos on toiminut Suomen ensisijaisena kontaktina EU SST:n suuntaan.
EU STT:hen liittyminen oli tärkeä ensiaskel Suomelle kansallisen avaruustilannetietoisuutta lisäävän palvelun rakentamiseksi. Sen ohella valvontaorganisaatioon liittyminen avaa Suomen kaupallisille toimijoille mahdollisuuksia osallistua Eurooppalaisen SST-järjestelmän suunnitteluun ja rakentamiseen.
EU STT julkaisee oman portaalinsa kautta tarjouspyyntöjä, joihin myös suomalaisyritykset voivat jättää tarjouksia joko itsenäisesti tai osana suurempaa konsortiota. Yhdessä EU:n komission kanssa EU SST ylläpitää kaupallisille toimijoille suunnattua innovaatiofoorumia (European Union Industry and Start-ups Forum on STM, EISF), johon kuuluu yrityksiä yli 70 maasta.